”Du är i alla fall skitsnygg”

Nu ska jag klaga på Idoljuryn igen. Först och främst ska jag klargöra att det här jag ska klaga på egentligen gäller för vuxna personer också. Det är dock lite skillnad när det faktiskt är tonåringar som står på scenen.

Laila Bagge Wahlgren och Alexander Bard (främst de, även om övriga också bidrar ibland) – varför i hela jävla friden känner ni att ni måste kommentera tonåringarnas utseende hellre än deras framträdande och sång? Blir man så där hjärntvättad i underhållningsbranschen att vanligt vett och sunt förnuft flyger ut genom fönstret så fort någon sjunger en sång?

Det är synd att någon som är skitsnygg inte sjunger så bra som de ser ut. Det är synd att någon som sjunger så himla bra inte är snyggare. En 16-åring får höra att hennes figur är snygg. En annan får veta att hans kläder inte passar sången. Stylingen av idolerna är helt klart så mycket viktigare för juryn än vad deras sånginsatser är. För sången kan man ju fixa i efterhand. Eller nåt sånt. Bara du är snygg. Så. Himla. Viktigt!

Man kanske är naiv som tror att vi ska ha kommit längre nu. Att vi ska inse att utseendet faktiskt inte spelar sån stor roll. Och när det spelar roll är det för att det finns personer som Laila Bagge Wahlgren och Alexander Bard som vägrar få oss att glömma att utseendet är viktigast av allt.

Alexander Bard – really?*

Först och främst är deltagarna tonåringarna. Utöver detta är majoriteten av tittarna barn/tonåringar. Hur tänker idoljuryn att de bidrar till att ungdomar ska känna att de är okej precis som de är? Fattar de ens hur mycket ungdomarna lyssnar och tar till sig av det de säger? Om någon försöker försvara det med att det är så här branschen ser ut – inser man inte då att branschen är sjuk och en förändring kanske vore på sin plats? År 2011 liksom? Det juryn gör är ju ingenting annat än att bidra till att det fortsätter vara så.

* Alexander Bard. Mannen som slänger förolämpningar och hänsynslösa sågningar mot tonåringar, men som själv blir som en surig femåring när någon kritiserar honom eller hans utseende. För övrigt är väl Alexander Bard och hans framgångar ett perfekt exempel på att utseendet faktiskt inte behöver spela någon roll alls.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s