Ska vi prata lite upphovsrätt?

Ja, det ska vi! När vi var iväg på uppdateringsträffen i måndags fick vi veta en del intressanta saker om upphovsrätt. Väldigt mycket who knew-känsla över vissa saker. Som exempel: om du, på exempelvis semestern, ber någon annan att ta en bild på dig med din kamera – då äger personen som tar bilden upphovsrätten till just den bilden. Trots att det är din kamera och trots att det är du som ger personen uppdraget och säger vad personen ska ta kort på. Om du senare publicerar bilden någonstans kan den personen hävda brott mot upphovsrättslagen. Märkligt, men sant. Säkert ingenting som händer stup i kvarten, men hade man ens kunnat lista ut med lilltån att det faktiskt är så? Det kunde då inte jag.

Just upphovsrätt vad gäller bilder tycker jag är riktigt intressant. Det är så himla lätt att göra fel fast man tror att man gör rätt. Jag har till exempel trott att att det är okej att låna en bild så länge jag anger källan. Men så länge inte den överenskommelsen finns är det ju inte okej. Det finns sidor på nätet med bilder där man antingen ger folk rätten att helt fritt använda bilderna (oavsett länkning eller inte) och andra sidor där man lånar ut bilder med villkoret att den som lånar måste ange källan. Så har du en blogg och vill slänga in en relaterad bild då och då – fråga först, alternativt använd dig av dessa sajter som upplåter bilder med eller utan villkor.

Lite här och där i bloggar ser man hänvisningen ”bild lånad från Google”. Vilket ju är en helt felaktig källhänvisning, eftersom Google är en sökmotor och inte en bildbank. Alla bilder du hittar när du googlar finns på olika sajter på nätet. Ska du hänvisa någonstans måste du ta reda på exakt vilken sajt bilden ligger på. Det är egentligen inte tillräckligt, för för att helt säkert låna bilder behöver du fråga den som har upphovsrätten till bilden. Och det vet man ju sällan när man bildgooglar. Det allra säkraste, om man inte vill råka ut för att bli anklagad för stöld, är att använda sina egna bilder eller välja bilder som är fria att använda. Det finns möjligheter att göra bildsökningar för att se var på nätet de egna bilderna florerar, så man är inte skyddad av att man har en liten, okänd blogg som ingen vet om. Storebror ser dig, osv osv.

En annan intressant grej som många kanske inte vet är att om du ställer upp som modell för en fotograf är det fotografen som äger upphovsrätten och bestämmer helt och hållet hur dessa bilder får användas. Du, som faktiskt har ditt ansikte på bilden, har inget att säga till om och du får egentligen inte använda dessa bilder utan tillåtelse från fotografen. Det kan, till exempel, vara ett brott mot upphovsrättslagen att lägga upp bilderna på din Facebooksida eller i din blogg. Så det kan ju vara något att fundera på innan du bestämmer om du vill ställa upp på bilderna. Det kan dessutom vara en bra idé att du diskuterar med fotografen vad du har tillåtelse att själv göra med bilderna. Fotografen kan till exempel säga att det är okej att publicera bilden så länge du hänvisar till fotografen.

Upphovsrätt för bilder får man automatiskt i och med att man skapar bilden. Det är inget man måste registrera någonstans. Så fort jag tar en bild har jag upphovsrätt på den oavsett hur banal den är. Kan vara bra att veta.

Annonser

4 reaktioner på ”Ska vi prata lite upphovsrätt?

 1. Ja, det här är verkligen intressant! En grej att lägga till är att det aldrig är ”förbjudet” att fota bara för att det står det på en skylt, alltså – det är inte ”olagligt”. Olagligt att fota är det bara på vissa militära områden etc. VÄLDIGT få ställen. Men om tex ett museum eller en konsertarrangör bestämmer att besökarna inte får ta bilder, så har de rätt att avvisa den som ändå gör det från sina lokaler. De har dock inte rätt att kräva att du raderar bilder eller liknande.

  Samma sak gäller om du fotar hemma hos någon. Om du som pressfotograf tex ringer på hemma hos en politiker och när denne öppnar sticker in armen och fotar runt, så får du använda dessa bilder. När politikern säger ”Stopp, du får inte fota här” måste du sluta, men det är fortfarande fritt fram (lagligt alltså, kanske inte moraliskt) att använda bilderna du tog innan hen sa till.

  Och det är helt okej att fota människor på gatan och publicera (precis som du skriver, dvs att fotografen har upphovsrätt och inte personen på bilden), dock får du inte publicera en bild på en enda random person vid sidan av en text som tex handlar om ”alkoholism” eller något annat som kan vara känsligt.

  Sen tror jag att de som skriver ”Lånad från Google” skriver så på skämt :)´Ungefär som när man skriver ”lånad från internet”. Är väl ingen som uppger google som källa PÅ RIKTIGT? (Men här kan jag förstås ha fel..hehe).

  1. Ah! Intressant! Så mycket att hålla reda på, så inte så konstigt att det är svårt att göra rätt. Just det där att fotografen äger rätten att göra i stort sett vad som helst med en bild man har fastnat på – lite skrämmande. Även om de inte får använda den i vilket sammanhang som helst. Tänker på de som erbjuder främst unga tjejer att ta (halv)nakna bilder och sedan äger rätten till bilderna.

   Men jo, ”bild lånad från Google” används på fullt allvar. Ingen ironi så långt ögat kan nå.

 2. Nyttig läsning! Det är alltid bra att få lite tips när det gäller just bilder på nätet, både egna och andras. Och vilka rättigheter/skyldigheter man har i publicering av bilder och när man springer runt med kameran lite överallt.
  Men att skriva ”bild lånad från Google”.. hahahaha… det var det dummaste jag har hört! De bilder man får fram på Googles bildsök är knappast deras bilder. Där hittar jag även mina bilder om jag söker på just de orden jag har taggat – och det är då MINA bilder. 🙂

  1. Precis det går ju att vända på det och tänka utifrån vilka rättigheter man har när man själv är fotograf. Det kan ju vara bra att veta vad som gäller.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s