Dag 9: 10 favoritböcker

Den här blir svår eftersom jag inte har läst böcker på samma sätt som förr, på flera flera år. Jag ska försöka komma ihåg, men det här kan mycket väl gå lika bra som med filmerna. Det vill säga, inte alls.

1. I en familj finns inga fiender av Viktoria Myrén. Det är den första boken jag kommer att tänka på. Den läste jag för något år sedan och blev kär. Ville aldrig att boken skulle ta slut. Det var nog inte så mycket för själva handlingen, även om den också gjorde sitt till. Men jag älskade språket i den här boken, minns jag.

2. Tusen små bitar av James Frey. Det är egentligen samma sak här, språket. Jag skiter fullständigt i om det här är en helt fiktiv berättelse eller om det har hänt på riktigt. Jag har ingen aning om hur abstinens känns och hur man mår, men när jag läste den här boken kändes det som att allt han kände, kände jag också. Ett språk som liksom bara drar en in i hela karusellen. Jag skulle kunna skriva en uppsats, men slutar nu.

3. Min vän Leonard av James Frey. Uppföljaren till Tusen små bitar. Också så himla bra, fast på ett annat sätt. Det är flera år sedan jag läste den och den har inte satt sig på samma sätt som Tusen små bitar, men jag vet att jag älskade den.

4. Här vill jag skriva titeln på en bok som bara försvann ur skallen. Alltså, titeln försvann, inte boken. Boken är självbiografisk om en tjej som träffar en kille som successivt bryter ner henne och därefter börjar en vidrig misshandel som aldrig tar slut. Jag vet, en miljard böcker handlar om detta. Men det här är en svensk tjej som heter Anna (ovanligt namn, jag vet). Hjälp mig, vad sjutton heter boken!
Åh, Google, I love you! Dårskap för två heter den och är skriven av Anna Videll. En mening som satte sig (eller innebörden av en mening, jag minns den inte ordagrant) var att oavsett hur skadad eller inte skadad man är, rent fysiskt, av misshandeln tycker man alltid att man borde vara mer skadad för att kunna kalla det misshandel. Det spelar ingen roll om man får ett blåmärke eller om man blivit skuren med kniv – alltid finns det värre skador som verkligen skulle rättfärdiga att man säger att man har blivit misshandlad. Ringer som en klocka i mitt huvud.

5. Det är så logiskt alla fattar utom du av Lisa Bjärbo. On a lighter note då. Lisa skriver världens bästa ungdomsböcker. Det spelar ingen roll att jag är över trettio år, jag dras ändå in i berättelsen och minns så hjärtat brister.

6. Allt jag säger är sant av Lisa Bjärbo. Samma sak här. Sorg som man upplever som barn/ungdom oavsett om det är hjärtesorg eller sorg som i den här boken – det får mig nästan att få andnöd. Det gör så jäkla ont! Lisa har en förmåga att skriva om sådant och ändå få en att skratta där mitt i andningssvårigheterna och tårarna.

7. Konsten att tala med en änkling av Jonathan Tropper. Ännu en bok, fast för vuxna, där allt gör så jäkla ont och ändå skrattar man.

8. Jag är tyvärr död och kan inte komma till skolan idag av Sara Ohlsson. Ännu en ungdomsbok. Jag älskar ungdomsböcker! Speciellt eftersom jag numera kan kalla mig mamma till en ungdom. Man vill minnas, så att man inte sitter där som en jäkla stofil och inte fattar någonting. Sara klarar också av det där att beskriva känslan så att man direkt slungas tillbaka till tonåren.

9. Maskrosungen av Sandra Gustavsson. Man vill bara ta det barnet som Sandra var i famnen och hålla om. I evigheter. Usch och fy att barn runt om i landet och världen har det så här. Man förstår det inte, men det händer hela tiden. Nu börjar jag gråta också. Läs boken! Ögona böj!

10. Svedd av Sandra Gustavsson. Ja, ännu en bok av Sandra, men denna gång en fiktiv roman. Eller psykologisk thriller, kanske man ska kalla det. Den genre jag egentligen håller mig långt borta från pga blir så himla rädd. Men den här klarade jag av, vilket skulle kunna vara ett dåligt betyg – men icke! Den är spännande och gripande.

Lustigt nog har jag en hel bunt med böcker som jag också skulle vilja lägga till på listan. Men det är väl kanske så att böcker sätter sig mer eftersom man själv får fantisera ihop och därför känner mer. Jag vet inte, en teori jag har. Funkar uppenbarligen så för mig. Jag som i princip är helt utan minne vad gäller filmer.

Men åh, vad jag vill läsa en massa böcker nu!

TOPP 10-UTMANING

Dag 1- 10 fakta om mig själv.

Dag 2- 10 favoritfilmer

Dag 3- 10 favoritserier

Dag 4- 10 konstigaste raggningsrepliker jag hört.

Dag 5- 10 bästa konserter jag sett

Dag 6- 10 favoriträtter

Dag 7- 10 favoritdrycker

Dag 8- 10 favoritsnacks

Dag 9- 10 favoritböcker

Dag 10- 10 favorittidningar

Dag 11- 10 manliga favoritskådisar

Dag 12- 10 kvinnliga favoritskådisar

Dag 13- 10 kändiscrushar

Dag 14- 10 favoritband/sångare

Dag 15- 10 fiktiva favoritkaraktärer

Dag 16- 10 favoritsånger just nu

Dag 17- 10 saker jag ville bli när jag var liten

Dag 18- 10 favoritpyssel

Dag 19- 10 saker jag inte kan gå ut utan

Dag 20- 10 saker jag måste göra innan jag dör

Dag 21- 10 internetsidor jag ofta besöker

Dag 22- 10 heta fysiska saker på en eventuell partner

Dag 23- 10 heta egenskaper på en eventuell partner

Dag 24- 10 favoritspel

Dag 25- 10 saker jag gör när jag har tråkigt

Dag 26- 10 saker jag älskar med mig själv

Dag 27- 10 saker jag önskar att jag kunde förändra

Dag 28- 10 saker jag ångrar

Dag 29- 10 önskningar

Dag 30- 10 ställen jag vill åka till

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s