Känslomässigt urlakad

Den här dagen går till historien som den mest rasistpropangandafyllda dagen på Facebook någonsin. Är det inte inlägg som börjar med ”Hej invandrare” och fortsätter med den ena fördomen efter den andra som bara skriker taskig människosyn, så är det upprördhet över en ändrad tecknad film på Kalle Ankas jul som ingen ens hade märkt var ändrad om det inte har skrivits om det innan. När dessa personer sedan blir ifrågasatta svarar de med att bli oproportionerligt upprörda istället för att sakligt och lugnt förklara sin ståndpunkt. Gissningsvis för att man inte riktigt har funderat över sin ståndpunkt överhuvudtaget, utan bara delar saker man helt okritiskt sväljer med hull och hår. Vi som ifrågasätter är dumma i huvudet och man fattar inte vad problemet är.

Om du inte vill ha gensvar – lägg inte upp dina åsikter offentligt. Dela inte saker som du inte känner att du kan stå för och försvara. Ta några djupa andetag och försvara på ett sätt som skulle kunna få andra att förstå. Inte genom personangrepp, svordomar och obegripliga argument om att du bara säger sanningen. Påstår man sig leverera sanning, då bör man vara beredd att få presentera källan också. När jag efterfrågade källan till ”sanningen” valde man att lämpligt nog ignorera den frågan. Och så slänger man in några förvirrade meningar om ”staten” och ”samhället” och ”politiken”.

Jag borde ruska på huvudet, kanske till och med skratta och gå vidare. Men istället känner jag att hjärtat brister totalt.

Hur kan det vara så viktigt för dig att få sprida fördomar som i förlängningen skadar andra människor? För ja, det skadar andra människor på riktigt. Inte bara för att det är kränkande och sårar. Det är att slänga bensin på rasisters eld. Osäkra, rädda människor som bland annat inte drar sig för att ta ut sitt förvirrade hat på andra människor på riktigt. Handgripligen. Förstår du ens att det är det du bidrar till? I förlängningen. Du bidrar även till att människor som inte ser ”pursvenska” ut kommer fortsätta bli behandlade annorlunda och som en andra klassens medborgare. Som blodsugande parasiter. Sedan kan du fortsätta stamma om ”staten” och ”politiken” och försöka påstå att du har en helt annan agenda. Det är totalt irrelevant. Det som är relevant är att du bidrar till att sprida rasistisk propaganda. Din personliga anledning spelar ingen som helst roll, eftersom syftet med den här typen av dynga som sprids på Facebook är just det – att spridas. Du borde veta att den som skrivit inlägget från början har haft en helt annan anledning än den du påstår att du har. Där borde du ha stannat upp och tänkt till innan du valde att dela det själv. Om du inte insåg det ger jag dig ett gott råd – ta på dig lite mera kritiska glasögon i fortsättningen och var inte så lättlurad. Vill du verkligen vara delaktig i att rasismen i Sverige frodas och lever vidare?

Och kanske viktigast av allt – det du rasar över, ”förbjuden” nationalsång och pepparkaksgubbar och allt vad det heter – den typen av situationer uppstår på grund av den här hätska rasistiska attityden. För att människor blir oroliga att de förknippas med den attityden. Den utbredda rasismen i det här landet gör att vissa människor tänker fel och tror att svenska flaggan och nationalsången står för rasistiska värderingar, så de tar illa genomtänkta beslut för att visa människor hänsyn. Den här typen av diskussioner skulle dessutom snabbt dra förbi relativt obemärkt om det inte vore för att de som behöver argument för sin främlingsfientliga ideologi och politik ser till att diskussionen fortsätter och att stämningen eldas upp. Så medan du tror att du sitter på din kammare och har rätt att vara upprörd över vad du än vill vara upprörd över – var i alla fall medveten om vad du bidrar till.

Annonser

4 reaktioner på ”Känslomässigt urlakad

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s