Sjuk? Stanna. Hemma.

Eftersom jag har räknat ut att jag har hamnat tre inlägg back under denna sjukstugevecka tänker jag skriva ikapp ikväll och sedan säger vi att jag är back on track med #Blogg100-utmaningen.

Något som känns mycket högaktuellt denna vecka är sjukdomar, därför tänkte jag att vi kunde fundera lite över det här med sjukdomar och hur vi beter oss i samband med dem. Främst då hur vi dyker upp på jobb och lämnar barn på skolor och förskolor i samband med sjukdomar.

1. Har ditt barn spytt på natten, stanna hemma. Stanna hemma. Tänk tillbaka på när du själv senast spydde (nej, inte på fyllan) och minns hur du mådde efteråt. Det tar dagar att återhämta sig och känna att magen vill acceptera fast föda. Barn må återhämta sig snabbare än vuxna, men ändock. Var lite schysst mot din avkomma.

2. För ovan gäller det mest självklara – ditt barn har förmodligen magsjuka och bör vara hemma 48 timmar efter sista symptomet. Sista symptomet är inte alltid sista spyan. Just sayin.

3. Barn kan ha magsjuka fast de bara kräks en gång. Barn kan ha magsjuka fast de bara kräks en gång. Barn kan ha magsjuka fast de bara kräks en gång. Barn kan ha osv osv osv. Skriv det på svarta tavlan 100 gånger tills det sjunker in och lägger sig till rätta i ditt förstånd.

4. ”Fast det måste vara något annat än magsjuka, för att…” NEJ. Nej. Nej. Nej. Ta alltid för givet att en kräka innebär magsjuka. Alltid.

5. ”Vi andra har klarat oss, så det var nog inte magsjuka”, säger 8 av 10 samma dag eller dagen efter kräkning. Men jo. Magsjuka smittar upp till 48 timmar efter sista symptomet. Sista symptomet = kan vara bajs. Så ni säger så, sedan ligger resten av familjen dagen efter. Och halva förskolan pga ni var tvungen att släpa dit ert barn. Tack för det.

6. Oavsett hur er ekonomi ser ut lovar jag att några extra dagar hemma ger er mer klirr i kassan än att skicka tillbaka barnen för tidigt och riskera att åka på ännu en omgång.

7. FÖR! Man blir inte immun mot en magsjukeepidemi. Magsjukan kan slå till igen och igen och igen. Om det vill sig illa.

8. PLUS! Ditt barn har precis varit magsjuk och har inte hunnit återhämta sig ordentligt = nedsatt immunförsvar = snart sjuk pga alla andra smittor som härjar på förskola/skola.

9. ”Men alltså, det är ju bara magsjuka”. Nej. Det är tamigfan inget ”bara” med magsjuka. Om vi lyfter huvudet från din lilla navel och tittar omkring oss ser vi en massa andra människor. Människor som kanske drabbas mycket hårdare av magsjuka än vad just din lilla familj gjorde. Människor som kanske har flera barn, infektionskänsliga barn, barn som inte bör få magsjuka, viktiga planer, en utlandsresa som kan gå åt skogen eller vad fasen som helst. Kul att du ”inte orkade vara hemma längre” eller ”fasen inte har råd” och släpade iväg ditt inte helt friska barn till förskola/skola och sabbade för de där människorna. Kul.

10. Samtliga punkter ovan appliceras naturligtvis även på dig som vuxen fast byt ut ”förskola/skola” till ”jobb” då så klart.

Summa summarum: 
Är du eller ditt barn sjukt – stanna hemma. Tills ni är friska och inte smittar längre. Allt annat är höjden av själviskhet och så jävla osmart. OBS att allt ovan naturligtvis också gäller om du eller ditt barn är dyngförkyld med feber. Eller bara totalt dyngförkyld utan feber. Allra helst ditt barn som ska vistas i en hetsig och ”320 km/h-omgivning” en hel dag.

Annonser

2 reaktioner på ”Sjuk? Stanna. Hemma.

  1. Håller med dej. Minns på jobbet när folk kom å ba ”hej jag har feber o är dyngförkyld” å man tänkte att ‘jaha varför är du här?’. För det är verkligen själviskt. Vet inte om de ville man skulle tycka synd om dom eller vad, men jag blir då bara irriterad på sånt.

    1. Ja, många verkar vilja ha beröm för att de går till jobbet fast de är sjuka. Som om det vore något beundransvärt. När det i själva verket enbart är korkat och sjukt irriterande.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s