#BästaBeatrice

Jag tänkte skriva något skojfriskt inlägg om hur jag gick vilse i storstaden idag och irrade runt i 2 timmar, men på tåget hem fastnade jag i hashtaggen #BästaBeatrice på Twitter. Så det får bli ett annat inlägg.

Först bakgrunden till hashtaggen, ifall någon har missat. Jonas Hassen Khemiri har skrivit en artikel i DN riktad till Beatrice Ask angående REVA. Artikelns rubrik är Bästa Beatrice Ask, därav hashtaggen.

Har du inte läst Jonas artikel ska du göra det. Och när jag skriver ”ska” så menar jag” måste”. Därefter rekommenderar jag att du även läser i #BästaBeatrice-taggen på Twitter för ytterligare redogörelser för hur det är att växa upp och leva i Sverige när man inte ser svensk ut eller har ett svenskklingande namn. Läs allt och ta in. Försök att förstå att vi som ser svenska ut och dessutom har svenskklingande namn, vi kan inte relatera. Vi kan bara lyssna och försöka ta in.

Tyvärr dyker det upp personer i #BästaBeatrice-flödet som vill förminska, förlöjliga och misstro. Jag vill inte ge de inläggen mer uppmärksamhet, jag vill bara säga detta: att lyfta frågan om vardagsrasismen och hur människor med ”icke-svenskt” utseende eller namn blir behandlade i Sverige utesluter inte att vi även diskuterar andra problem. Det här är ett av problemen i vårt samhälle. Ett riktigt stort problem, om du frågar mig. Men det betyder inte att alla andra frågor man kan tänkas vilja diskutera måste tävla med den här frågan. Det finns utrymme för flera frågor att diskuteras. Så det finns ingen anledning att komma in i #BästaBeatrice-sammanhanget och lyfta andra frågor. Skapa en egen hashtag och diskutera de frågorna där. Syftet med den här hashtaggen är att lyfta frågor om diskriminering pga utseende/härkomst. Enbart. Vilket också är själva anledningen till att större delen av inläggen handlar om just rasism och rasistiska handlingar.

Vilket för oss vidare till nästa sak jag vill ta upp. Så många försvarar rasism med att även personer med ”icke-svenskt” utseende eller icke-svenskt ursprung är rasistiska. Mot vita. Vilket naturligtvis är minst lika fel och också ett problem. All form av ihopbuntning av människor pga utseende/härkomst/kön/sexualitet är ett problem. Det gör dock inte att vi kan blunda för att majoriteten av dem som utsätts för rasistiska handlingar är icke-vita. De utsätts i mycket högre grad och det är dessutom till stor del accepterat av omgivningen. Det är så pass utbrett att de allra flesta personer i Sverige som inte ser ”svensk” ut eller har ett svenskklingande namn har stött på vardagsrasismen både en, två och sjuttioelva gånger. Hur många gånger har du som vit Svensson stött på vardagsrasism riktad mot dig?

Så om vi konstaterar att ja, det finns andra problem i samhället, kan vi då bara få fokusera på den här frågan när vi diskuterar den här frågan? Så att vi kan komma någon vart och försöka förstå att vi inte vet allt eller kan relatera till allt. Ibland måste man bara lyssna. Åtminstone försöka sätta sig in i hur det känns att alltid vara misstrodd, alltid få försvara och förklara sig utan anledning medan alla står bredvid och ser på utan att säga något. När det är så accepterat att du till och med själv tror att det är något du får ta, att det är så det ska vara. Att du är en andra klassens medborgare som hela tiden måste bevisa att du har rätt att vara här och leva bland de ”riktiga svenskarna”. Detta trots att du kanske till med själv är född i Sverige och har bott här hela ditt liv.

Lyssna och acceptera att det är så här det ser ut. Det finns ingen som helst anledning att vända taggarna utåt och slå ifrån sig. Det är inte DU som blir attackerad. Så länge du fortsätter slå ifrån dig och inte vill lyssna, så länge du förlöjligar och förminskar – så länge kommer den här frågan envist att stötas och blötas. För ska det vara så förbaskat svårt att förstå att vi alla är människor? Varken mer eller mindre. Du har inte mera rätt att leva ett drägligt liv än någon annan. Vi har alla samma rätt.

Annonser

En reaktion på ”#BästaBeatrice

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s