Tonårsbossen

Jag tittade av någon anledning på Tonårsbossen igår. Ett program som enbart går ut på att förlöjliga de tonåringar som får makten över familjens pengar i en månad. För naturligtvis flippar tonåringarna ur och ba: Woah, jag är så jäkla rik! Och så låtsas man i programmet att det ska bli en väckarklocka och att tonåringarna ska inse vad saker och ting kostar – voliá! ansvarstagande och kloka tonåringar med full koll på vad föräldrarna har råd med.

Tonåringen i gårdagens program har en dröm om att köpa en väska för 8-9000 kronor. Hon lever i en familj med en ensamstående mamma och en tonårig bror. De lever visserligen ett rätt lyxigt liv med massor av shopping varje månad och spa-resor hit och dit, men då är också plånboken sopren innan nästa lön kommer. Charlie Söderberg från Lyxfällan sitter med dem och ba: jaha, ni sparar inte en krona, helt okej, nemas problemas. Tonåringen spenderar pengar som om de växte på träd och – OCH – resonerar som så att vad som helst får rubbas i hennes budget förutom klädkontot. Från att ha haft ett sparande på 7 000 kronor (enligt budget), finns bara några hundralappar kvar eftersom hennes mamma och bror ”bara ska ha och ska ha”. Det enda hon fokuserar budgeten på är att hon ska ha råd att köpa väskan när månaden är slut.

Ingenstans i programmet får tonåringen någon sorts uppenbarelse och inser att vissa saker kanske man helt enkelt inte har råd med. Någon slags tanke väcks när hon får prata med Blondinbella som berättar att hon i början (ca 14 år) fick lägga undan 1 000 kronor varje månad för att kunna gå på spa överhuvudtaget.

[andningspaus]

Så tonåringen kommer på att aha, jag måste kanske spara till väskan och inser att hon kanske dessutom måste jobba och inte bara gå hemma (vilket man får anta att hon gör eftersom inte verkar gå i skolan?).

Vi pratar alltså höjden av bortskämt barn som inför kommande flytt hemifrån måste lära sig pengars värde och som förmodligen inte kommer tjäna så fett. Självaste Lyxfälle-Charlie kommer in och ska styra upp och allt blir pannkaka pga det styrs inte upp överhuvudtaget. Vad säger då Charlie till tonåringen när de sitter vid köksbordet och ska utvärdera hur månaden har gått? När det finns 3000-någonting kvar av månadens pengar som tonåringen tycker ska läggas på ännu en spa-resa (och således tömma kontot helt inför nästa månad)? Vad tror ni Charlie säger då?

”Bra jobbat!”. Så säger Charlie. Bra. Jobbat. Och där slutar programmet. På ett ungefär.

Och just det. Innan hon berättar att det är en spa-resa hon ska lägga resterande pengar på undrar han om hon inte ska lägga de 3000-någonting kronorna på en handpenning på väskan.

[andningspaus]

Hon köper som sagt inte väskan men hon har, vad vi får förstå, börjat spara till den. En väska. För 8-9000 kronor. Den klokheten lärde hon sig av Blondinbella. Ingen försöker säga till henne att man kanske inte behöver en väska för 8-9000 kronor när man inte ens har ett jobb och inte är äldre än 18 år. När man inte har en utbildning och inte ens har en tanke om vad man vill göra med sitt liv. Eller okej, hon är utbildad bartender och får ett jobb som bartender. Inte direkt höginkomstyrke. Då får hon lära sig att man sparar till väskor på 8-9000 kronor och sparar för att kunna gå på spa varje månad. Vilka pengar ska hon spara? Är Blondinbella verkligen rätt person att prata med när man kommer att tjäna några fjuttiga tusenlappar i  månaden och behöver lära sig hur man ska tänka för att pengarna ska räcka till?

Hon är arton år (eller möjligtvis nitton, skitsamma). Hon kommer vilja leva som den artonåring hon är även när hon flyttar hemifrån. Fester, kläder, smink osv. Hon kommer definitivt inte vilja leva på bröd och vatten för att hon sparar till en väska. Så hur vore det om hon fick träffa någon som har flyttat hemifrån och lever det livet? Som kan berätta att alla dina pengar kommer gå åt varje månad och det här kommer du ha råd med och det där kan du bara glömma.

Meningen är att man ska förfäras över tonåringens resonemang och att man ska få skratta lite rått åt att hon är så clueless. Oj oj oj, vilken liten bimbo. Antar jag. För programmet verkar enbart gå ut på att ge pengar till bortskämda tonåriga tjejer (alla blonda) vars största intresse är kläder och smink. Men den som egentligen ser helt clueless ut i programmet är ju Charlie. Vad gör han där? Varför?! Alla de här tonåringarna är lyxfällelirare waiting to happen och man får ju anta att föräldrarna spelar rätt stor roll i det. Men det skiter vi i nu! Istället skrattar vi åt att en bortskämd tonåring inte har en aning om pengars värde. Hur hon nu ska ha lärt sig det? Sedan klappar vi henne lite på huvudet. Slut på program!

TV3 och alla dess kvalitetsprogram.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s