Vidrigheter

Det här är en av alla de saker som gör feminism till en självklarhet. Hur många tjejer får inte genomleva det här? Och sluta säg att det är vanligt att tjejer ljuger om våldtäkter, för det vet vi ingenting om. Det är vanligt att man tror att tjejer ljuger om våldtäkter. Det är det enda vi vet säkert. Skulle du orka stå på dig i en sådan här process? Alla kastar tvivel på dig medan du står som ensamt vittne till en händelse som ingen tror på. Skulle du orka? Skulle du klara av utanförskapet och den eviga stämpeln?

Fundera över det och fundera sedan över hur många som på riktigt anmäler en händelse som aldrig har hänt.

3 reaktioner på ”Vidrigheter

 1. Tack!!

  Enligt en undersökning som Amnesty gjorde för några år sedan har man på något vis kunnat räkna ut att ungefär 2% av dem som anmäler en våldtäkt ljuger. Förstår inte hur man kommer fram till det iofs. Det är ju inte helt orimligt att någon som utsätts för det jag gjorde drar tillbaka en anmälan i ett desperat försök att komma undan. Men om det nu är två procent av alla anmälningar som är falska så är det en så försvinnande liten del att det inte finns skäl att ge den mer uppmärksamhet än alla de nittioåtta procenten kvarstående anmälningar som då alltså är sanna. Jag tycker att det säger så mycket om kvinnors värde. Att så ofta när våldtäkt tas upp vänds allt till att det är synd om män som blir falskanmälda, istället för att diskutera vilket fruktansvärt vidrigt brott en våldtäkt är. Det säger så himla mycket om hur lite trovärdighet en kvinna har.

  Någon annanstans har jag hört att falskanmälningar förekommer, men att det i princip alltid handlar om anmälningar där det inte finns någon förövare. Minns tyvärr inte var jag hörde det (och vågar inte googla ämnet), men här finns en länk till Amnesty i alla fall: http://www2.amnesty.se/andranyheter.nsf/0/0DD2879E96852926C12575A5005D62F2?opendocument

  1. Ja, 2% är ingenting, samtidigt som det är som du säger – hur kom de fram till det? Med tanke på alla tvivel och anklagelser en våldtagen tjej möts av är det som sagt inte alls omöjligt att man bara vill glömma och låtsas som att det aldrig hände. Ännu större risk när förövaren är någon tjejen känner. Så det hade ju minst sagt varit intressant att få veta hur den siffran togs fram.

   Men igen – precis som du säger, 2% falska betyder att 98% är riktiga. Det borde säga allt. Hade det här varit ett brott som män i större utsträckning utsattes för skulle inte synen på våldtäkt och de som blir våldtagna se ut som den gör idag.

   Fast å andra sidan skulle det nog göras skillnad på vem som var offret.
   Om en man slår en man är saken i stort sett klar – misshandel.
   Om en man slår en kvinna – då ska man helt plötsligt förklara på vilket sätt man kan ha provocerat och bevisa att han inte hade anledning att slå en. Vilket aldrig någonsin spelar någon roll om en man har slagit en man.

   Denna sjuka sjuka värld!

   Tack för länken!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s