Lite siffror kring vidrigheter

Apropå gårdagens inlägg – Amnesty har kommit fram till att cirka 2% av de anmälningar om våldtäkt falska anmälningar. Hur de har kommit fram till den siffran vore väldigt intressant att få veta, eftersom det inte är helt otänkbart att tjejer drar tillbaka anmälningar med tanke på att det faktiskt oftast är tjejen som behandlas som brottslingen, den alla tvivlar på.

Men okej, vi låtsas att siffran 2% är framtagen efter någon slags ofelbar lögndektektor. Det betyder, som vi alla kan lista ut, att 98% av alla våldtäktsanmälningar är riktiga och helt ofalska. Rapporten jag länkar till ovan är från 2009. Året dessförinnan anmäldes 5 000 våldtäkter i Sverige. Antalet anmälda våldtäkter förra året var 6 200. Mera information och siffror kring våldtäkter och sexuellt ofredande avseende 2012  finns att hitta hos Brottsförebyggande Rådet. Bara för att slänga in lite siffror för att tydliggöra hur många det handlar om egentligen. 98% av 6 200 är 6076. Det blir 16 våldtäkter varje dag under ett år.

Då är detta också bara de anmälningar som räknas som våldtäkt. Antalet anmälningar om sexualbrott (som kan vara allt från blottning till våldtäkt) var förra året 16 700 (se länk till Brottsförebyggande Rådet ovan). Cirka 45 anmälningar per dag under ett år. Bland de vuxna offren är 96% kvinnor.

Nu ska vi minnas också att enligt rapporten från Amnesty 2009 ledde 10% av våldtäktsanmälningarna till fällande domar. Tio procent. Alltså 500 av 5 000 anmälningar, vilket innebär att 2008 anmäldes 4 500 våldtäkter utan att någon fälldes för brottet. Ingen fick stå till svars.

Annonser

En reaktion på ”Lite siffror kring vidrigheter

  1. Enligt de 2 svenska omfattande rapporter som finns inom ämnet, E Diesen / T Aspegren så är 2% den siffra där kvinnan har erkänt att det var en lögn efter att ha konfronterats med bevis mot anklagelsen. Båda studierna kommer dock fram till att ca 8% av alla anmälningar är osannolika med största sannolikhet falska. Förutom dessa 8% finns det ett spann där mycket talar för att även den utpekade för dådet talar sanning.
    Att Amnesty eller någon annan väljer att omtolka forskning för att på så sätt måla upp en falsk bild av verkligheten gynnar varken de som blir oskyldigt dömda eller de som utsatts för brott.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s