Att du har rätt till din åsikt betyder inte att jag inte kommer säga emot dig

Jag hamnade i en diskussion igår. Med vem och vad som sas är egentligen irrelevant. Ämnet var rasism, så mycket kan vi gå in på. Och att det ägde rum på Facebook. Stället där majoriteten faktiskt bara tramsar. Så är det ju. Vi har slutat kasta får på varandra, men i övrigt är det ju mest trams. Det är därför det känns lite lätt löjligt att det var just på Facebook den här diskussionen ägde rum.

Men faktum är att mitt bland allt det här tramset och ”roliga historier” och memes och alla ansträngningar att försköna sina liv, mitt bland det sprids det en massa jävla skit. ”Nu får det vara nog!”, ”jag är inte rasist, men…” och ”bara 3% av mina vänner kommer våga dela detta”. De som delar det är med största sannolikhet inte rasister, men alla de här statusarna och bilderna som cirkulerar har ett ursprung. Någon som alltför lätt manipulerar folk till att sprida skiten eftersom det sitter en hel hög med människor därute som läser en text, tänker ”vad i helvete!” och så klickar man på Dela utan att tänka efter en endaste sekund. Människor som på allvar tror att Avpixlat och Exponerat är nyhetssajter som innehåller fakta. Eller som inte riktigt orkar bry sig vad källan till nyheterna är, för det låter ju så fruktansvärt.

Som sagt, nej – jag tror inte att de här personerna är rasister. Men däremot visar de en människosyn som är rätt vidrig. De köper rakt av att människor som kommer hit från andra länder (ok, vissa länder – det finns en oklar begränsning, men jag antar att vi kan begränsa det till människor med annan hudfärg och religion och de länder dessa personer kommer från) är mera benägna att begå brott, att de är beräknande, lata och utnyttjar skiten ur svenska samhället. Visst, man kan sträcka sig till att Muhammed på pizzan är helt okej, men så har ju han anpassat sig på ett bra sätt. Sedan buntar man ihop alla andra OCH DE är precis likadana och delar dessa negativa egenskaper hela bunten. Och, gott folk, att göra så är rasistiskt. Det går inte att komma ifrån. Det betyder inte att du är rasist i den bemärkelsen. Det betyder att du har rasistiska åsikter. Det är en skillnad. Du är inte Breivik. Men du spelar personer som Breivik rakt i händerna. Som en spelpjäs.

Är det nu vi ska minnas en stund alla svenskar som lämnar Sverige utan minsta lilla anledning? Men när svenskar åker till andra länder, då har vi bara roligt och så är vi äventyrliga och modiga. Vi lämnar allt och flyttar till Thailand (wow!) eller packar väskan och flyttar till USA på vinst och förlust (Åh!). Men när människor från andra länder, som förmodligen inte ens skulle vilja lämna sina hemländer om de inte vore tvungna, kommer till Sverige då måste det 1) finnas en jävligt bra anledning och 2) måste de förvandla sig till Svenssons, fast ingen vet riktigt vad det betyder bara att de inte ska prata så högt eller på något annat språk och så ska de lägga brottsgenerna åt sidan. Ta seden dit man kommer. Mmm, precis. Som en del svenskar gör när de åker till grekiska övärlden och festar ihjäl sig under en vecka. Eller flyttar till Thailand och öppnar en svensk restaurang med svensk mat eller firar midsommar i Minnesota. Och jag kan svära på att någon av dessa svenskar har rest till det eller det landet och brutit mot landets lagar. Vilket med resonemanget ovan betyder att svenskar är ett brottsbenäget folk som har svårt att skilja på ditt och mitt och som tydligen inte fattar det här med att det finns lagar i ett land som alla måste följa.

Summa summarum av det här inlägget – har du rätt att sprida rasistisk skit på Facebook har jag rätt att säga emot och säga ifrån. För det finns ingenting som kan få mig att acceptera att den typen av åsikter luftas överhuvudtaget. Är man inte beredd på mothugg bör man nog hålla de här åsikterna för sig själv. Alternativt läsa på så att man har möjlighet att argumentera för sin sak överhuvudtaget utan att bara rapa rubriker från Avpixlat. Problemet är bara att om du läser på märker du nog hur katastrofalt snett du har tänkt.

Annonser

En reaktion på ”Att du har rätt till din åsikt betyder inte att jag inte kommer säga emot dig

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s