Vi tar en vända slutshaming igen

Ståhejet kring Miley Cyrus nya sexiga image gör mig trött intill medvetslöshet. Genusfolket skriver om det idag med anledning av ett öppet brev från Sinéad O’Connor riktat till Miley Cyrus. Ett mycket tröttsamt brev som – precis som man på Genusfolket konstaterar – inte är speciellt feministisk. Amanda Palmer har skrivit ett öppet svar till Sinéad O’Connors öppna brev (många turer här och länk till Sinéads inlägg finns i båda tidigare länkade inlägg) som går ut på samma tanke som Genusfolkets inlägg. Feminism innebär inte att kvinnor inte får ha en sexualitet eller vara sexiga – tvärtom! Den här synen att fina flickor håller på sig och deras kroppar är reserverade för deras pojkvänners/makars ögon, den säger att vi är ägodelar. Den säger 1) att kvinnor inte har någon egen sexlust och 2) att om vi trots allt har det är vi mindre värda, fördärvade varelser.

Så om Miley har kommit till en fas i sitt liv där hennes sexualitet spelar en stor roll – kommer vi inte alla dit någon gång under vår uppväxt? Skillnaden mellan oss och henne är att de flesta av oss andra inte lever i strålkastarljuset. Vi kan leka med vår sexualtitet utan att hela världen vet om det. Att syfta på att hon är en viljelös nickedocka i händerna på elaka skivbolagsmän är väl inget annat än rejält nedlåtande. Att dessutom hävda att hon måste ta på sig ansvaret för att vara en förebild för unga tjejer – nej. Det måste hon inte. Omvärlden däremot måste ta på sig ansvaret att sluta se ner på tjejer som inte döljer sin sexualitet. Miley är inte värd mindre respekt för att hon klär sig och ”uppför sig” som hon gör.

Dessutom påstår Sinéad att vi inte ska uppfostra våra döttrar att gå nakna runt i världen för att det gör dem till villebråd. Tröttsamma, tröttsamma syn på att det kvinnors ansvar att se till att inte bli våldtagna. Och att män är korkade djur som enbart kan handla på impuls när de ser en halvklädd kvinna och naturligtvis alltid är kåta och beredda att stoppa in den i vilket hål som än uppenbarar sig.

Amanda Palmer trycker på att kvinnor oavsett ålder ska få klä sig och vara precis så som de vill. Män har inte de här reglerna, varför ska kvinnor ha det? Ingen höjer på ögonbrynen när Justin Timberlake stönar om sex i låtar och går och tallar på halvnakna tjejer i videos. Istället får han en massa cred. Och jag behöver väl knappast påminna om att han också har varit ett ansikte utåt för Disney och således också varit en barnidol? Genusfolket tar upp det i sitt inlägg och det är så himla talande så jag är tvungen att påpeka samma sak.

Miley är ju inte den första kvinnliga artist som växer upp inför världens ögon och får möta den här kritiken för att hon har blivit en kvinna och faktiskt inte beter sig som ett barn längre. Jag minns att jag själv tyckte att Christina Aguilera förstörde allt när hon gjorde Dirrty-videon. I mitt tidigare icke-feministiska liv. Och nä, man måste inte spela på sex och man måste inte framhäva sin kropp och bidra till utseendehetsen. Samtidigt kan man ju inte förbjuda kvinnor att vara sexiga och spela på sex. Varför ska inte den planhalvan vara tillgänglig för kvinnor? Varför ska vi ha villkor hela tiden? Varför finns det en massa regler kring hur tjejer får bete sig? Är det inte bättre att kvinnor faktiskt spelar på sex på sina villkor? Alla ”act like a lady”-citat som florerar på nätet vill jag stoppa upp där solen inte skiner. Act like a jävla human being istället.

Och så undrar vi hur det kan komma sig att det är så svårt att få fällande domar i våldtäktsmål. Ja, det här är ju en bidragande faktor.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s