”Act like a lady”

Att bete sig som en ”dam” (eller det mer använda uttrycket ”act like a lady”) som det tjatas om till höger och vänster – vet folk vad de menar när de skriver och påstår att alla kvinnor borde göra detta? Förstår de att de skriver under på att alla kvinnor bör passa in sig i en snäv, behagande mall för att vara värdig respekt. Att kvinnor inte har rätt att vara som de vill, utan alltid måste anpassa sig för att behaga, inte sticka ut och vara värdig.

Vidrigt, om du frågar mig.

Det är inte tjejer i utmanande klädsel och ”vulgärt” beteende som förstör för andra kvinnor – det är den här synen som envist hänger kvar som säger att alla kvinnor faktiskt inte är lika mycket värda. Det är den som förstör. Synen som säger att kvinnor har en skyldighet att anpassa sig förstör. Att vara en ”dam” betyder att du ska behaga med ditt utseende utan att sticka ut, du ska behaga med din klädsel utan att sticka ut, du ska behaga med ditt beteende utan att sticka ut, du ska behaga med dina åsikter utan att sticka ut. Du ska stöpa dig i en extremt begränsande form för att vara värd respekt.

Det är inget annat än vidrigt.

För passar du inte in i den här formen är det accepterat att bemöta dig utan respekt. Har du ”tur” kanske det stannar vid att ingen lyssnar på vad du säger på mötet eller att Kalle får en högre lön trots att du faktiskt gör mera. Har du mindre tur kan det betyda att alla väljer att tro att du hittar på att du blivit våldtagen. Att ingen tror på att du blivit misshandlad eller att alla rent utav tycker att du förtjänar lite stryk.

För motsatsen till ”act like a lady” är ”act like a tramp”. Så vad säger folk egentligen när de påstår att kvinnor måste föra sig som damer? Och varför?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s