Så undviker du att begå övergrepp: enkla förhållningssätt

Så här: om du vill/försöker/håller på att ha sex med någon och hen:

1) ”bara ligger där”
2) säger ”nej” eller ”sluta” oavsett tonfall, oavsett kvidande eller mumlande
3) försöker vrida sig undan, tar bort dina händer och gör allmänt motstånd
4) gråter

Sluta och fråga om hen verkligen vill det här. För nej, det är inte världsfrånvänt att yttra ord under ett samlag och nej, det är inte världsfrånvänt att vara lyhörd mot personen du har eller försöker ha sex med. Det kan ju dessutom vara så att det vid det tillfället är viktigare för dig att faktiskt ta reda på hur villig den andra personen är än att oroa dig över att stämningen blir förstörd. Att hävda något annat tyder på att du kanske är för omogen för att syssla med sex överhuvudtaget. På riktigt alltså. Du kanske behöver ta en ordentlig funderare på hur du ser på det sexuella samspelet och på vad du har för syn på andra människor och dig själv i förhållande till andra människor.

Vill du ha någon form av dominanssex med en person du har sex med för första gången, då ska det vara verbalt överenskommet innan. Det är inte svårare än så. Man tolkar inte signaler och utgår från personers tidigare erfarenheter i sådana fall. Och ja, det gäller båda parter. Om du tycker om att protestera under sex och tänder på att känna dig dominerad – säg det till din partner. Det ansvaret ligger på båda parter.

Och sluta tjata till dig sex. Att ett nej är ett nej gäller mellan personer som har ett förhållande också. Om du tjatar till dig sex för att du är rädd att din partners brist på lust är tecken på att hen kommer att lämna dig, så hjälper du bara hen på vägen. Om du tjatar till dig sex för att du anser att du har rätt att ”få” sex av din partner, se andra stycket. Något är allvarligt fel – åtgärda. Sex ska alltid, utan undantag, vara något som sker för att båda parter vill. Båda. Ska. Vilja.

Det behöver inte upprättas kontrakt. Det behöver inte tändas lampor och sättas på stolar och ha en lång diskussion. Om du någon gång i ditt liv har haft sex med en person som vill ha sex med dig har du förmodligen märkt att den andra personen tar initiativ och visar (på andra sätt än att stöna ”nej” och ”spela” ovillig) att hen njuter och vill fortsätta. Om du har sex med en person som på intet vis visar att hen njuter eller vill fortsätta, då kanske du ska fråga om hen verkligen vill. Som sagt.

För allt det här handlar inte om hur du ska kunna undvika att bli anklagad för våldtäkt om du inte har både hängslen och livrem, utan om huruvida du faktiskt utsätter en annan person för ett övergrepp. Jag vill ju tro att de allra flesta personer helst vill undvika det senare. Det är inte svårare än att du är lyhörd och faktiskt yttrar ord. Och tittar du på hur det vanligtvis går till när du har sex, så vet du (förhoppningsvis) att under de flesta samlag finns ett väldigt tydligt samtycke som inte är uttalat utan i allra högsta grad visad genom (fortgående) initiativ och (fortgående) engagemang i akten. Alla typer av sex som du vet med dig inte tilltalar alla, allra helst sex som kräver stoppord, det har man med personer man är 100% säker på vill. För annars är risken stor att du begår ett övergrepp.

Och newsflash: alla kvinnor vill inte bli dominerade, alla kvinnor vill inte ha en man som bestämmer, det finns inget förprogrammerat i varken din eller min hjärna om hur vi föredrar att ha sex. Sexuella preferenser är individuella, så förutsätt inget överhuvudtaget.

Och slutligen – är din idé om sex den att du pumpar i ett mänskligt hål tills du är färdig, se andra stycket. Du har problem. Något är allvarligt fel. På dig.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s