Ska vi ta och rannsaka oss litegranna?

Det här att så många människor verkar gå genom livet och aldrig rannsaka sig själv och sina åsikter. Bara lever livet utan att ifrågasätta sig själv och sina övertygelser.

Jag tänker lite på det här med att så många känner sig personligt angripna av feminism eller anti-rasism eller whatever där någon framför en övergripande åsikt. I de allra flesta fall syftar en inte på en specifik person utan på en företeelse eller en struktur i samhället t.ex. Ändå är vissa så envist inställda på att kritiken gäller just dem och intar försvarsställning och slåss med näbbar och klor för att vända på resonemanget. En får ju anta att det beror på att de känner sig träffade. Men istället för att lyssna och ba ”shit, gör jag så? Det kanske inte är helt bra”, så stoppar de fingrarna och i öronen och ba ”men du rå! men du rå!”.

Jag slås regelbundet av insikter om hur snett jag tänker i olika situationer. Eller inte tänker överhuvudtaget. Så det handlar inte om att jag sitter på The One and Only Sanning och vill tala om för alla hur saker och ting ligger till. Att majoriteten tänker snett vad gäller synen på kvinnor, t.ex., det finns ju en anledning till det. Det beror ju i regel inte på att personerna är dumma i huvudet utan att de inte ifrågasätter (än) det de blivit matade med hela livet. Samhället bygger på mannens överlägsenhet över kvinnan och det är något som genomsyrar allt så till den grad att många kvinnor inte ens kan se det själva pga det är det enda en vet. Och det är inte förrän du ifrågasätter det som du börjar se effekterna av det.

Så nästa gång du känner impulsen att börja ”men du rå!”-rapa och känner ett behov av att bemöta belysandet av kvinnoförtryck med påhittat mansförtryck (ja, män missgynnas också av kvinnoförakt och kvinnoförtryck, men mansförtryck är knappast något som genomsyrar vårt samhälle) – ta ett djupt andetag, räkna till tio och så lyssnar du istället. När du har lyssnat kan du försöka rannsaka dig själv och fundera över om du bidrar eller är ”oskyldig”. Är du ”oskyldig” förtjänar du ingen medalj, men däremot kan du ge dig en klapp på axeln pga vettigt av dig att inte bidra.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s