Men folk!

Mängden hat en har sett på internettet den här helgen är ju helt sanslös! Dels Conchita Wurst och dels chokladbollens dag som vissa envisas med att kalla något annat. Voj voj VOJ, jag blir helt galen på respektlösheten och den envisa kampen för att få uttrycka kränkande saker utan att stå emotsagd.

För egen del ser jag Österrikes vinst i ESC som en vinst för det normbrytande. Oavsett om personen bakom är transperson eller inte. Jag förstår skillnaden mellan att kallas för det en är och att kallas för något en inte är, men jag tänker ändå att vinsten är en slags acceptans oavsett med tanke på förvirringen kring Tom Neuwirth/Conchita Wurst och vad hen identifierar sig som. Och ja, det är inte som att vinsten helt plötsligt ändrade allas inställning – det ser en ju tydligt i valfritt kommentarsfält som behandlar årets ESC – men ett steg i rätt riktning måste en väl ändå kalla det.

Och vad gäller det andra – det är knappt jag orkar prata om det längre. Läs Mirijams krönika och läs kommentarerna hon får på Facebook. Fast läs på egen risk pga risk för sprängda artärer finns. Att folk på riktigt blir fem år gamla och ba: johorå, jag får visst säga så, det. är. inte. du. som. bestämmer. nana-nana-nana!. Ja, säg så allt du vill men kom inte och gråt sen när folk tycker att du är dum i huvudet. Det är väl själva grejen med att envisas med att använda ord som anses rasistiska. I ett inte lika upplyst samhälle för cirka hundra år sedan (ja, överdrift) använde folk ordet, men det var ju inte som att det infördes i ett helt icke-rasistiskt syfte. Förledet beskriver ingen färg, inget innehåll och har absolut ingenting med bakverket att göra. Det är dessutom ett förolämpande och kränkande skällsord som borde ligga som en stor jävla äcklig bajskorv i munnen på folk.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s