Kvinnors utseendeideal och skuldbeläggning

Två relativt aktuella ”näthändelser” får mig att vilja dunka huvudet i väggen pga sina till synes välmenande syften som slår så fel. Många blir naturligtvis eld och lågor och tycker det är så ”GRYMT”, men jag håller inte med. Jag pratar om Colbie Caillats video Try och Molly Sandéns ”kurvor” på Instagram.

Jag börjar med Try-videon. Colbie Caillat är trött på skönhetsidealen och gör en video där uppsminkade kvinnor sminkar av sig och blir naturligt vackra. ”You don’t have to try so hard, you don’t have to give it all away”. Om vi bortser från att det slängs in lite slutshaming och att det förutsätts att kvinnor som sminkar sig gör det för att bli omtyckta, så är väl budskapet… fint, antar jag. Det gamla hederliga ”du duger som du är”. Jag gissar att det fantastiska med den här videon är att kvinnorna kastar peruker, löshår och tvättar bort smink, för själva budskapet är ju inte direkt nytt och unikt. Däremot är inte den här videon en känga mot skönhetsidealen utan mot kvinnor som av sina egna anledningar ägnar sig åt sitt utseende. Det är ganska lätt att se på kommentarer kring videon också, att det är så den slår bland dem som tittar på den. ”Titta, vad vackra de är när de är helt naturliga”, ”om tjejer bara fattade vad vackra de är utan smink” osv osv. Det vill säga, det handlar fortfarande om att vi ska vara vackra. Och att vi ska vilja vara vackra. För att glädja andra. Hej, ironi. Hela poängen med videon blir istället ”don’t show anyone that you try so hard”.

För faktum är att det visserligen finns en hel uppsjö skönhetsideal som säkerligen många kvinnor känner att de vill eller borde leva upp till och vissa av skönhetsidealen är så klart dödsynder att inte leva upp till, enligt samhället (dvs. du ska vara smal, du ska raka dig och det ska banne mig synas att du är kvinna). Men om ni ser er omkring i er direkta omgivning, dvs. på kvinnor du känner, jobbar med och som du möter på stan osv. Nog får man väl ändå säga att större delen kvinnor du möter under en dag är osminkade/sparsamt sminkade. Om du tittar på kvinnor i din omgivning som liksom är mest ”normala” enligt normen, då är det med ganska stor sannolikhet osminkade/sparsamt sminkade kvinnor. Så ja, låten säger till de osminkade/sparsamt sminkade kvinnorna att NI, ni är idealet. Och underförstått, vi andra (som jag räknar mig till) borde sluta göra oss till. Vi andra som det alltid är fritt fram att håna och se ner på. Så jag undrar lite, vad är så grymt med denna video? Den befäster fördomar, det är allt den gör. Den kanske lyfter kvinnor som inte ”try:ar so hard”, gör att de känner att de är på rätt väg och ska keep up the good work. Men personligen känner jag att varje delning med diverse ”naturlig skönhet”-hyllningar är en känga till sådana som jag. Hej Sonja skrev ett bra inlägg om det här fenomenent – Jag kan bara vara snygg om Taylor Swift är ful. Det här att det alltid är en tävling när det kommer till kvinnors utseende. Kurviga kvinnor kan bara vara snygga om det är asfult att vara smal. Osminkade kvinnor kan bara vara snygga om det är svinäckligt med sminkade tjejer. Det tvångsmässiga behovet att trycka ner andra för att känna sig okej med att vara den man är. För varje utseenderelaterad sak som lyfts som ett avslappnat och rätt sätt att approacha sitt utseende för att uppmuntra vissa kvinnor, säger man åt ganska många andra kvinnor att de är fel och borde ändra på sig.

Jo, jag fattar att ingen de flesta inte menar det så och att de som delar den här videon och andra ”de kvinnorna vs. de kvinnorna”-bilder/videor/whatever gör det i syfte att sprida ett positivt budskap. Jag fattar att ingen inte alla gör det för att vara elak mot någon annan. Men det betyder ju inte att det inte kan vara så det tas emot. Det bästa är väl att helt sluta kommentera kvinnors kroppar och utseenden. Att sluta lyfta fram vad som är vackert, för det i sig blir ju ett skönhetsideal. Är det inte redan ett befintligt ideal, så är det bara ett nytt ideal att lägga på högen. Sluta jämföra, sluta skuldbelägga, sluta diskutera överhuvudtaget. DET är enda sättet att få alla kvinnor att känna sig bekväma i sina egna kroppar, oavsett storlek eller mängd med smink. Låt oss se ut hur vi vill utan att hela tiden bli betygsatta.

Och ja, inlägget blir för långt för att gå in speciellt djupt på Molly Sandéns Instagram-bild. Lång historia kort – Molly tröttnade på att bli kallad mullig och fet och la upp en bild på sig i linne och trosor, blev love-bombad av fans som tyckte att hon var så vacker med sina kurvor. Molly gick ut och tackade alla och voilá, ännu en diskussion om ”de kvinnorna vs. de kvinnorna”, i det här fallet smala vs. kurviga. I det här fallet stör det mig inte ett dugg att Molly lägger upp en bild på sig själv i linne och trosor, det stör mig däremot att hon betygssätts och sedan tackar för betygen. Det är ju bara samma mynt fast i en annan vinkel. Kritiken riktar jag inte mot Molly utan mot det här fenomenet och alla som sedan för vidare diskussionen om vilka kvinnor som är snyggast – de smala eller de kurviga. Gah! Se föregående stycke. Idealen är sjuka, att Molly kallas fet av någon överhuvudtaget är helt sjukt, men det blir inte poängen här. Alls. Poängen borde vara ”screw ideal”, men blir istället en tävling i vilka ideal som är mest rätt.

Annonser

3 reaktioner på ”Kvinnors utseendeideal och skuldbeläggning

    1. Tack! Skönt att se att någon håller med. Har liksom gått och väntat på att någon annan skulle skriva det här inlägget, men eftersom jag inte dök på något annat inlägg skrev jag det själv. 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s