Män som visar känslor

Det här inlägget har legat och puttrat i huvudet ett tag nu med anledning av män som ploppar upp här och var och säger att faderskapet till en dotter har fått dem att öppna ögonen avseende feminism. De har ju fått en hel del kritik, för varför krävs det att en man får en dotter för att dra ur huvudet ur arslet och se vad som pågår omkring dem. Deras döttrar är ju knappast de första av kvinnligt kön som de har en nära relation till.

Jag förstår att många känner så. Till en början nickade jag ihärdigt, jag också. Tills jag insåg att det faktum att jag har en rasifierad son gör mig mera mottaglig för och engagerad i frågor som rör rasism. Inte så att jag inte accepterade eller inte ville se den rasism som finns överallt omkring oss, innan, men jag skulle förmodligen inte ha tagit anti-rasismen till mig på det sättet jag har gjort om det inte vore för att det är så nära. Jag insåg att det är direkt jämförbart. Även om jag vill tro att jag det hade räckt att ha en nära relation till en rasifierad person för att känna samma engagemang. Som ju dessa män torde ha (haft) med kvinnliga släktingar och partners (då just de här männen är heterosexuella). Vi borde visserligen känna ett engagemang för våra medmänniskor utan att vara indirekt påverkade själva, men det säger väl lite sig självt att närheten till det ger ett större engagemang. Jag har själv inte varit feminist i speciellt många år med tanke på min ålder, så vem är jag att säga något om andra som kommer på poängen sent? Jag, som dessutom är kvinna och direkt berörd?

Hursomhelst. Jag håller däremot med om att det finns något med det här som är problematiskt. Men problemet är naturligtvis inte att fler personer går ut och förklarar att de är feminister. Problemet är definitivt inte att män förklarar att de är feminister. Problemet är däremot den hyllningskör som möter män som förklarar att de är feminister (en hyllningskör som byts ut mot förakt och förlöjligande så fort en kvinna uttalar sig positivt om feminism).

Det är som att hylla icke-rasifierade för att de inte är rasister, vilket ju är helt befängt. Som att det gör killar till extra schyssta snubbar för att de tycker att kvinnor är lika mycket värda som dem själva. Och det befäster ytterligare synen på män som visar känslor som något alldeles sensationellt. Synen på män som värnar om sina döttrar/barn som något ”gulligt” och fantastiskt, snarare än den självklarhet det borde vara. Så som det är när kvinnor värnar om sina barn – en självklarhet.

Det går, i mitt huvud, hand i hand med den här synen på killar som fruktansvärt ”gulliga” för att de överhuvudtaget är förmögna att visa ömhet och kärlek. Det vill säga, helt vanliga mänskliga känslor. Synen på killar med barnvagn som ”hål i tänderna”-sött och ”nu ser han allt bra stolt ut”, medan tjejer med barnvagnar bara är irriterande och ”ska de gå och dricka latte nu eller?”. Detta eviga idiotförklarandet av killar som gör dem till hjältar för att de är helt jävla normalt mänskliga människor och som sätter dem i motsats till tjejer som i sin tur blir avskydda och hånade för exakt samma handlingar.

Det är ett problem. Och nej, det är inget i-landsproblem. För det här är en av konsekvenserna av den skillnad som görs på män och kvinnor, men allt är sprunget ur samma källa. Föraktet och nedvärderandet av kvinnor vs hyllandet och idiotförklarandet av män. Det skulle kunna ligga nära till hands att tro att detta konstanta idiotförklarande av män skulle uppröra mera, men eftersom det ger dem fördelar så antar jag att det inte uppfattas så? Och ja, jag är medveten om att vissa fördomar om kvinnor ger kvinnor vissa fördelar också, och därför är det bekvämt att blunda för att det egentligen innebär att hon ses ner på och blir behandlad som en idiot.

I alla fall. Manliga feminister är mer än välkomna att uttrycka sina åsikter, as far as I’m concerned. Omgivningen kan dock hålla inne med applåder och diverse medaljer, så länge inte alla som säger samma sak bemöts på samma sätt. För detta ensidiga hyllande visar att poängen helt går omgivningen förbi.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s